Кратка история

Основателят на Юмейхо терапията - Отсуки Масаюки по-известен под псевдонима си - Масаюки Сайони е роден на 18-ти ноември 1943 година в Токио - Япония.
В началото на живота си, въпреки че е страстен почитател на Източната традиционната медицина, той следва в Университета "Мейджи" в Токио, (университетски курсове към Министерството на търговията) по настояване на баща си. В студентските си години е бил привлечен най-вече от китайския език и калиграфия, проучвайки принципите и правилата на търговията. По-късно се отказва от университетските курсове, за да се посвети на китайската калиграфия.
В продължение на три години е бил инструктор по китайска калиграфия. Сайони често посещава Китай, за да подобри техниката си. Там се докосва до традиционната китайска медицина чрез древните книги, които е учил от гледна точкана калиграфията. Теоритичните принципи, философията и по-специално терапевтичните мануални методи, представени в тези творби го очароват и затова решава да ги усвои.

През 1975 г. среща Шуичи Оно Хидеказу (Shuichi Оnо Hidekazu), известен майстор на Seitai Ho. Майстор Оно Хидеказу основал свой терапевтичен метод след задълбочено проучване на Zheng Ti Fa техники и рехабилитация, прилагани в будистките манастири в Китай (между които и известния Shao Lin). За 6 години Сайони прави различни изследвания за употреба Източните традиционните методи на лечение, особено на китайските и японски такива (Tui-na, Zheng Ti Fa, An-Ma, Shiatsu, Do In, Seitai-ho т.н.). През 1980 г. той открива частен кабинет в Токио. През същата година започва да учи Есперанто, което по-късно се оказва от голяма полза за популяризирането на своя терапевтичен метод по света.
През 1981 г. той финализира своите проучвания, които прави в Националното училище по Шиацу и Традиционни източни Терапии (NIHON - SHIATSU SENMON GAKKO) в Токио.
Също така през 1981 г. той създава иновативна терапевтична система, първоначално наречена "Божествен Масаж", а след това "Хълбочно-наместваща притискащо-омесваща терапия" или "Юмейхо терапия".

През 1983 г. е лицензиран като Майстор по Шиацу и акупресура (лиценз н-р 12448). Защитава го пред Examination Foundation for Oriental Therapy Techniques and Researches, единствената институция акредитирана от Министерството на здравеопазването на Япония, като по този начин е официално акредитиран както Японски майстор по мануална терапия. През 1987 г. открива "Международния Институт по Превантивна Медицинска Практика" в Токио, чийто директор е до смъртта си през 2005 година. Започвайки през 1989 г. Сайони е канен в различни страни по света, за да представи своя уникален лечебен метод, като тези посещения се организират главно от групи и организации говорещите Есперанто. През 1990 г. е поканен да преподава Юмейхо терапия в Централнната Военно-авиационна болница в Москва - Русия. Така започва едно сътрудничество, което ще продължи повече от 10 години. С течение на времето в Русия са направени многобройни научни изследвания и проучвания на Юмейхо терапията като профилактичен и лечебен метод. През 1992 г. Сайони е поканен като високо квалифициран преподавател по традиционна медицина и фармакология в университета в град Жиаозуо, провинция Хунан - Китай.
     До 2005 г. той посещава повече от 40 страни ,с цел популяризиране на Юмейхо.
    И след неговата преждевременна смърт този уникален терапевтичин и профилактичен метод продължава да печели хиляди превърженици .